Afyonkarahisar









Afyonkarahisar Şehri İsmini Nerden Alır Turizm de Nasıl Bir Şehirdir

Afyon türkülerinde sık sık ''Hisar'' sözcüğü geçer.

''Hisarın bedenleri, Çevirin gidenleri''

''Hisardan indim eniş, Mendilim dolu yemiş''

''Hisardan indim atlı, Bir elma yedim tatlı''

''Hisarın ardı diken, Yaktın beni gül iken''

''Hisardan iniş mi olur, Ham demir gümüş mü olur?''

Bu hisar sözcüğünün Afyon türkülerinde sık sık yenilenmesi nedensiz değil. Eski adı Akreonos olan şehri, Selçuklular uzun süren bir kuşatmadan sonra ele geçirdiler ve çok fazla kayıp verdiler. ''Hisar'' kuşatma anlamına gelir. Acılarla elde edilen yere ''Karahisar'' dediler ve orada , kara taşlardan bir kale kurdular. Bölgede afyon yetiştirilmeye başlayınca, ''Karahisar'ın'' başına bir de Afyon eklendi ve şehir ''Afyonkarahisar'' adını aldı.

Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Makedonya, Roma ve Bizans egemenliklerinden sonra Büyük Selçuklu kumandanlarından ve Anadolu Selçukluları Devleti kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın fethiyle Türkler'in eline geçti. Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılmasından sonra kısa bir süre Germiyanoğluları Beyliği egemenliğinde kalan şehri I.Beyazıt Osmanlı topraklarına kattı.

Şehir yakın tarihimizde de çok önemli bir yer tutmaktadır. Büyük Taarruz adı verilen savaş Afyonkarahisar Kocatepe'de başlamış ve Yunan işgali İzmir'in kurtuluşu ile Batı Anadolu'da son bulmuştur.

Afyonkarahisar çok zengin bir tarihe sahiptir. Afyon şehrinin şifalı kaplıcaları, Afyon'da yetiştirilen Afyon bitkisi, tadı çok güzel olan Afyon kaymağı, Afyon lokumu ve Afyon mermeri çok meşhurdur.

Kültür turizmi ve şifalı kaplıcaları ile Afyon şehri önemli potansiyeli olan ve keşvedilmeyi bekleyen şehirlerimizdendir. Yolunuz Afyon şehrine düşerse Afyon Kocatepe Şehitliği ve şifalı suları ile ünlü kaplıcaları mutlaka görülmesi gerekilen yerlerindendir.

Ege Bölgesi Şehirleri

Muğla Şehri
Manisa Şehri
Denizli Şehri
Kütahya Şehri
Aydın Şehri
İzmir Şehri
Uşak Şehri
Afyonkarahisar Şehri
0 Responses