İzmir








İzmir Şehri İsmini Nerden Alır Turizm de Nasıl Bir Şehirdir

Türkiye'nin üçüncü büyük kenti. Şehrin eski adı ''Smyma'' İzmir sözcüğü Smyma'nın halk dilinde değişikliğe uğramış halidir. Kentin kuruluşu üstüne, çeşitli kaynaklar, çeşitli görüşler ileri sürülüyor.

Bir görüşe göre, kenti kuran Hititler'dir. M.Ö iki bin yıllarında, Anadolu'da büyük bir İmparatorluk kuran Hititler, İzmir ve çevresini de ellerine geçirdiler ve bugünkü kentin kuzeybatısında Bayraklı'daki Tepekule'de ilk İzmir şehrini kurdular ve ona ''Navlühun'' adını verdiler. O zaman ki şehrin evleri kayalıklar üstündeydi ve doğal bir limana karşıydı.

İsa'dan Bin Yüzyıl önce, İkinci Amazon yönetimindeki Akalar, Efes'te, Smyma ''İzmir'' adlı bir bölgede oturuyorlardı. Bölgelerini terkedip Navülhun'u işgal ettiler ve ona aynı zaman da başlarında bulunan adamın adı olan Smyma ismini verdiler.

Makedonya, Roma, Bizans yönetimlerine geçen şehir zaman zaman Hunların ve Arap İslam ordularının istilasına uğradı. İzmir'i 1320 yılına doğru Aydınoğulları ele geçirdi. 1344 yılında Haçlı donanması şehrin ''Gavur İzmir''i denen liman kısmını aldı ve buranın yönetimini Rodos şovalyelerine bıraktı. 1403 başlarında Timur, bir hafta süren kısa bir kuşatmadan sonra şehri zapt etti ve Anadolu'dan çekilirken Aydınoğullarına bıraktı. İzmir 1415 yılında, Çelebi Sultan Mehmet zamanında Osmanlı topraklarına katıldı.

Homer'in destanlarında İzmir'den sık sık söz edilir. Şaire göre bu kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyma'dan alır ve Tanrıça Artemis İzmir'lidir.

Kimi kaynaklara göre, İzmir şehrini ilk kuran Hititler değil, Amazonlar'dır.

Bugün İzmir şehri zengin bir tarihe sahip eşsiz güzelliklerle doludur. Mutlaka görülmesi gerekilen turizm de Dünya'nın parlayan yıldızı şehirlerindendir.

Tatil turizminde İzmir şehri önemli potansiyeli olan doğa harikası şehirlerimizdendir.

İzmir şehri gelişmiş bir ekonomiye sahip liman kentidir.

Ege Bölgesi Şehirleri

Uşak Şehri
Afyonkarahisar Şehri
Muğla Şehri
Manisa Şehri
Denizli Şehri
Kütahya Şehri
Aydın Şehri
İzmir Şehri
0 Responses