İstanbul











İstanbul Şehri İsmini Nerden Alır Turizm de Nasıl Bir Şehirdir

İstanbul Türkiye'nin en büyük şehri. İmparatorluklara başkentlik yapmış eşsiz bir şehirdir.

Şehri M.Ö 658 yılında Megara Kralı kurdu. Rivayete göre, Byzas ve yandaşları yeni bir kent kurmak ister ve bu kentin yeri konusunda kahinlerine danışırlar. Kahin onlara ''Bu kenti körlerin ülkesinin karşısında kurun'' der.

Megaralılar yurtları olan Korent'den yola çıkıp uzun yollar aştıktan sonra bugünkü Sarayburnu'nun olduğu yere gelirler. Buradan çevreyi gözetlerken, o zamanlar Finikeliler'in sömürgesi olan Kadıköy'ü görürler. Finikeliler'in ülkelerini bırakıp Kadıköy gibi bir yerde yerleşmelerine çok şaşarlar ve ''işte, kahinin haber verdiği körler ülkesi orası olsa gerek ''deyip Kadıköy'üne ''Körler ülkesi'' adını takar ve kendileri de, onun karşı yakasında, Haliç ile Lygos Burnu arasında kendi şehirlerini; İstanbul'u kurarlar ve şehre, önderlerinin adı olan Byzantion-Bizans ismini verirler.

Roma İmparatoru Marcus Avrelius'un egemenliği döneminde şehir, imparatorun manevi babasının adıyla ve ''Antinion'' olarak anıldı.

Konstantin, Roma İmparatorluğu'nun merkezini Roma'dan İstanbul'a taşıyınca, şehre ''Kostantinopolis'' adı verildi. Bizans'ı onarıp bayındır bir hale getiren Konstantin, yedi sayısını uğurlu sayıyor ve kendisine yedi gezegenin çevresinde döndüğü güneş gibi bakılmasını istiyordu. Bu nedenle, yeni şehrini yedi tepe üzerinde kurdu ve şehir surlarında da yedi kapı açtırdı. Roma'dan yedi seçkin getirterek, Yedi Kandil denilen divanında yedi bölüklük bir ordu kurdu.

Şehre Araplar ''Kostantiniye'', Bizanslılar ''Kostantinapolis'' diyor, aynı zamanda, ''Sitin-polis'' deyimini kullanıyorlardı. Bir rivayete göre İstanbul bu ''Sitin-polis''ten türemiştir.

Diğer bir rivayete göre İslam coğrafyasının başkenti anlamına gelen ''İslambol'' dan türediği söylenmektedir.

Türkler'in İstanbul'u ele geçirmesinden sonra, paralar üzerinde Kostantiniye ismi kullanıldıysa da, halk şehre hep İstanbul dedi. On Yedinci ve On Sekisinci Yüzyıllar'da bu isim ''İslambol'' şeklinde değiştirildi. Ancak bu sözde benimsenmeyince halkın kullandığı İstanbul sözcüğü resmen kabul edildi.

İstanbul şehri fethini Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük padişahlarından olan Sultan Mehmet ve Osmanlı orduları tarafından yapılmış şehrin fethinden sonra genç padişaha büyük kumandan anlamında ''Fatih'' ünvanı verilmiştir.

İstanbul'un fethinin Türk ve İslam tarihi bakımından ayrı bir önemi vardır. Zira İstanbul'un fethi önce Araplar'ın sonra da Türkler'in gerçekleştirmeye çalıştıkları kutsal bir ideal idi. Bundan dolayı İstanbul'un fethini destekleyen olaylar, İstanbul'u fethe giden orduların cesaretini artırması bakımından değer kazanmıştır.

Osmanlı imparatorluğu'nun yaklaşık beş asır başkentliğini yapmış ve bu nedenle Osmanlı eserleri bakımından çok zengin bir şehirdir.

Şüpesiz İstanbul anlatılmakla bitirilmeyecek efsanelere, savaşlara ve kahramanlıklara konu olmuş, çok büyük istilalara uğramış iki kıta üzerinde bulunan Dünya'da tek şehirdir. Bir ucu Avrupa diğer bir ucu Asya ''Anadolu'' da bulunan, zengin bir tarihe sahip, mutlaka görülmesi gerekilen turizm de konaklamasıyla, gezilecek tarihi yerleriyle, boğazıyla, adeta cennetten bir köşedir İstanbul şehri.

2010 Dünya Kültür Başkenti İstanbul şehri

İstanbul Dünya ticaretinde de önde gelen şehirlerden olup, aynı zamanda Dünya'nın en kalabalık metropol şehrilerindendir.

Dünya'da tüm insanların hayatında bir kere de olsa mutlaka görmesi gerektiği kültür turizminde çok önemli potansiyeli olan medeniyetlerin şehridir İstanbul.


Marmara Bölgesi Şehirleri

Sakarya Şehri
Uzunköprü İlçesi
Balıkesir Şehri
Kırklareli Şehri
Edirne Şehri
Bolu Şehri
Bursa Şehri
Çanakkale Şehri
Gelibolu İlçesi
İstanbul Şehri
0 Responses