Çanakkale







Çanakkale Şehri İsmini Nerden Alır Turizm de Nasıl Bir Şehirdir

Marmara ve Ege denizlerini birleştiren Boğaz'daki şehir kasabaların en büyüğü ve il merkezidir. Boğaz'ın Doğu kıyısında ve en dar yerinde kurulmuştur. Burda denizin şekli tıpkı bir çanağı andırır bugünkü ismini buradan alır.

Çanakkale çok zengin bir tarihe sahiptir. Antik Çağ'ın en büyük medeniyetlerinden olan Troya Çanakkale sınırları içerisindedir. Homeros'un İlyada destanında anlattığı Yunanlılar ile Troyalılar arasında geçtiğine inanılan ''Troya Savaşı'' diğer adıyla ''Truva Savaşı'' bu şehirde yaşanıldığına inanılmaktadır.

Çanakkale Birinci Dünya Savaşı'nın kaderinin değiştiği yer olarak da bilinir. Rus Çarı'nın Almanya'ya karşı verdiği savaşa destek olmak istiyen İngilizler silah yardımında bulunmak için Boğazlar'dan geçmek istemeleri üzerine burda yaşanan Çanakkale Savaşı ile Dünya'nın tarihi değişmiştir.

Sonuç olarak Bolşevik Devrimi yapılmış, Rus Çarlığına son verilmiş ve İngiltere'nin İmparatorluğunun temelleri sarsılmış, Türkler'in kötü giden savaşlarının moral bozukluğu bir anda destanlara çevrilmiştir. Anzaklar Avusturalya ve Yeni Zelanda'nın bağımsızlık temellerini burda atmıştır.

Türkiye ve Dünya tarihi açısından Çanakkale şehri her zaman dönüm noktası bir yerdir.

Tarihe ''Çanakkale Geçilmez''denilen yerdir burası.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk burda efsaneleşmiştir. Askerlerine ''Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum'' diyerek. Savaşın kazanılmasında bu emir, büyük rol oynamıştır.

Kültür turizminde Çanakkale şehri önemli potansiyeli olan ve mutlaka görülmesi gerekilen şehirlerimizdendir.

Yolunuz Çanakkale şehrine düşerse Çanakkale Şehitliği ve Dünya'nın her yerinden turistlerin de görmeye geldiği Antik Çağ'dan kalma Troya şehirlerini gezebilirsiniz.

Marmara Bölgesi Şehirleri

Gelibolu İlçesi
İstanbul Şehri
Sakarya Şehri
Uzunköprü İlçesi
Balıkesir Şehri
Kırklareli Şehri
Edirne Şehri
Bolu Şehri
Bursa Şehri
Çanakkale Şehri
0 Responses