Gelibolu





Gelibolu İlçesi İsmini Nerden Alır Turizm de Nasıl Bir İlçedir


Gelibolu Çanakkale'nin ilçesidir.

Eski adı Kadoi. Firikyalılar'ın kurduğu şehir olan Gelibolu'nun adı ''Gallipolis''ten türer. Önceleri Makedonya Krallığına bağlı olan Gelibolu Bergama Krallığına sonra da Roma ve Bizans egemenliğinde kalmıştır. Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Şah komutasındaki Osmanlı Orduları, 1356 da şehri Osmanlı topraklarına katmıştır.

Osmanlı Birinci Dünya Harbi'nde Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale Zaferi adı verilen savaşlara sahne olan şehirdir. Çok büyük destanların yazıldığı zengin bir tarihe sahip ilçedir.

Bugün atalarının mezarlarını görmeye Avusturalya'dan torunları gelmektedir. Ayinler yapılmaktadır. Bu ayinlere ''Şafak Ayini'' adı verilir. Anzaklar ve Türk halkı açısından çok önemli bir şehirdir.

Avusturalya ve Yeni Zelanda'nın bağımsızlık tohumlarının bu savaşta atıldığı kabul edilmektedir. Zira kendi vatanları için ölümüne direnen Türkler'i görünce kendi vatanlarının da İngiltere'den neden bağımsız olmadığını ilk burda sorgulamışlardır.

Kültür turizminde Gelibolu önemli potansiyele sahip bir şehirdir. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı mutlaka görülmesi gerekilen bir yerdir.

Marmara Bölgesi Şehirleri

İstanbul Şehri
Sakarya Şehri
Uzunköprü İlçesi
Balıkesir Şehri
Kırklareli Şehri
Edirne Şehri
Bolu Şehri
Bursa Şehri
Çanakkale Şehri
Gelibolu İlçesi
0 Responses