Trabzon









Trabzon Şehri İsmini Nereden Alır Turizm de Nasıl Bir Şehirdir

Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümündeki ilimiz.

Şehir eski ve zengin bir tarihe sahiptir. Anadolu'nun eski dillerindeki ''Trapezus'' sözcüğünden gelir. Anlamı ''Dörtköşe'' demektir. Şehre derin vadiler üzerindeki düzlüğe oturmuş kalenin dört köşe biçiminden dolayı bu isim verilmiştir.

Trapezus İyonlular kurdu. Burası Pontus krallığının önemli merkezlerindendi. M.Ö birinci yüzyılda Romalılar'ın eline geçti. M.S 395'te Roma, doğu ve batı olarak ayrılınca Doğu Roma olan Bizans'ın payına düştü.

1461'de Fatih Sultan Mehmet tarafından ele geçirilerek Osmanlı İmparatorluğuna katıldı.

Bir Söylenti:Osmanlı paraları gümüştendi ve bir yüzünde padişahın turası bulunurdu. Bilindiği gibi gümüş yumuşak bir maddedir ve parmakla fazla ovulduğunda üstündeki yazı ve şekiller silinir. Bu ilimize vaktiyle, Cenevizli bir tüccar yerleşmiş. Bu tüccar, parayı çok sevdiğinden, başkalarına korka korka verir, vermeden önce de avucunda uzun uzun tutar, baş parmağıyla üzerini ovuşturup dururmuş. Bu yüzden de paranın üstündeki padişah turaları silinirmiş. Bir gün, bir Türk müşteri, Cenevizli tüccarın parayı elinde sıkıp ovuşturmasına çok kızmış ve aldığı paraları da ''Seni gidi tuğrabozan'' diye bağırıp adamın yüzüne fırlatmış. Olaya tanık olanlar, sağda solda anlatıp durmuşlar. O kadar çok konuşulmuşki bütün sohbetlerde bu kelime dillenmiş. Şehre dışardan gelenler bilmediği için şehrin ismi zannetmişler, o günden sonra şehrin adı da ''Tuğrabozan'' kalmış. Halk giderek bu sözcüğüde kısaltarak şehre ''Trabzon'' demiş. Tabi bu bir efsanemi yada gerçeklik payı varmı bilinmiyor.

Bugün doğasıyla pratik zekası ile ünlenen insanıyla bilinen Trabzon şehri modern, görülmesi gerekilen doğa harikası bir şehirdir.

Trabzon ekmeği dillere destan bir üne sahiptir.

Kültür turizminde ve doğa turizminde Trabzon şehri önemli potansiyeli olan ve daha çok ilgi bekleyen şehirlerimizdendir. Dünyaca ünlü ''Sümele Manastırı'' Müzesi bu şehirdedir.

Karadeniz Bölgesi Şehirleri

Arhavi İlçesi
Rize Şehri
Artvin Şehri
Ünye İlçesi
Zonguldak Şehri
Ordu Şehri
Amasya Şehri
Sinop Şehri
Gümüşhane Şehri
Tokat Şehri
Samsun Şehri
Trabzon Şehri
0 Responses