Sinop









Sinop Şehri İsmini Nerden Alır Turizm de Nasıl Bir Şehridir

Karadeniz Bölgesi'nin batı bölümündeki ilimiz. Bazı kaynaklara göre Sinop M.Ö 1300-1200 yılları arasında Amazonlar tarafından kurulmuş. İsmini de Hitit metinlerine göre ''Sinova'' adlı Amazon Kraliçesi'nden almıştır.

Hitit, Asur, Lidya, Pers, Makedonya, Pontus egemenlikleri altına giren Sinop onüçüncü yüzyıl da Selçuklular'ın eline geçti. Osmanlı topraklarına ise Fatih Sultan Mehmet tarafından tarafından katıldı.

Bir Efsane:Asopos ırmak tanrısının kızı Sinope güzelliği ile ün yapmış tanrılar tanrısı Zeus'u bile kendisine aşık etmişti. Kızoğlan kız kalmaya ant içen Sinope zamanını dereler ve göllerde yıkanarak kır çiçekleri toplayarak geçiyordu. Bir gece ırmakta yıkanır ve ayışığı beyaz teninde oynaşırken tanrılar tanrısı Zeus yüreği aşk ateşi ve sevda özlemleriyle dolu kızın yanına geldi. Zeus'un niyetini anlayan Sinope ona kızoğlan kız kalmak istediğini söyledi yalvardı, yakardı ve gözyaşları döktü. Gözlerinden düşen her damla toprakta çiçeğe dönüşüyor, Sinope'nin içli yakarışıyla uykularından uyanan kuşlar Zeus'un omuzuna başına ve kollarına konuyor, Sinope'ye dokunma dercesine cıvıldaşıyorlardı. Kızın gözyaşları kuşların cıvıltısı öfkeli Zeus'un katı kalbini yumuşatmıştı. Ama Zeus öç almaktan da geri kalmayıp Sinope'yi Karadeniz kıyılarındaki ıssız bir yere bıraktı. Sinop şehri sonradan işte burada kuruldu ve adını ırmak tanrısının kızı Sinope'den aldı.

Sinop şehri görülmesi gerekilen zengin bir tarihe sahip doğa harikası bir yerdir.

Kültür turizminde Sinop şehri önemli potansiyele sahip, keşvedilmeyi bekleyen şehirlerimizdendir.

Karadeniz Bölgesi Şehirleri

Gümüşhane Şehri
Tokat Şehri
Samsun Şehri
Trabzon Şehri
Arhavi İlçesi
Rize Şehri
Artvin Şehri
Ünye İlçesi
Zonguldak Şehri
Ordu Şehri
Amasya Şehri
Sinop Şehri
0 Responses