Amasya








Amasya Şehri İsmini Nerden Alır Turizm de Nasıl Bir Şehirdir

Orta Karadeniz bölümünün iç kesiminde yer alan ilimiz. Tarihi M.Ö dört binli yıllara kadar uzanır. Tarihçi Strabon'a göre çok eski çağlarda bu bölgede Amazonlar yaşıyordu. Amazon ''Memesiz '' anlamına gelir. Çünkü bu kavmin kadınları da savaşırdı. Daha iyi ok atabilmeleri için Amazonlar kızların bir memelerini küçükken yakıp yok ederlerdi. Ay tanrısına tapan Amazonlar eski Yunanlılar'ın amansız düşmanlarıydı. Yunan mitolojisi Amazonlarla yapılan savaşların öyküleri ile doludur.

Amasya şehrini Amazon Kralı Amasis kurdu ve şehre Amasis kenti anlamına gelen ''Amaseia'' ismini verdi. Tarihçi Strabon'a göre Amasya adı işte buradan türemiştir.

Hitit, Asur, Makedonya, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Anadolu Beylikleri'nin egemenlikleri altında kalan bu kenti 1389 yılında Yıldırım Beyazıt Osmanlı topraklarına kattı.

Bir süre Osmanlı'nın ''Fetret Devri'' olarak bilinen dağılma sürecinde ülkeyi yeniden birleştiren şehzade Çelebi Mehmet tarafından merkez olarak kullanılmıştır. Ayrıca Amasya Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehzadelerin görev yaptığı sancak olması sebebi şehzadeler şehri olarakta bilinir. Amasya şehri Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri ile süslüdür.

Amasya görülmesi gerekilen zengin bir tarihe sahiptir.

Kültür turizminde önemli potansiyeli olan, eşsiz güzellikte aynı zamanda doğa harikası bir şehirdir. Amasya Osmanlı kültürünü anlamak açısından mutlaka görülmesi gerekilen bir şehirdir.

Amasya'nın elması çok meşhurdur. Büyük halk ozanı Aşık Veysel bir şiirinde ''Amasya'nın elmasını yesem amma, yesem amma'' diyor.

Amasya elması bu ününü tatlı oluşu, kırmızılığı ve sulu olmasına borçludur.

Karadeniz Bölgesi Şehirleri

Sinop Şehri
Gümüşhane Şehri
Tokat Şehri
Samsun Şehri
Trabzon Şehri
Arhavi İlçesi
Rize Şehri
Artvin Şehri
Ünye İlçesi
Zonguldak Şehri
Ordu Şehri
Amasya Şehri
0 Responses