Adana









Adana Şehri İsmini Nerden Alır Turizm de Nasıl Bir Şehirdir

Akdeniz bölgesinindeki ilimiz.

Çok eski bir tarihi vardır. Bizanslı tarihçi Stefan, Uranus'un iki oğlu Adanus ile Sorus'un Tarsuslular'la savaşarak bu şehri kurduğunu bunlardan birinin adını şehre, ötekinin de Seyhan Irmağına (Seyhanın eski adı Sarus'tur) verdiklerini söyler.

Hitit, Asur, Pers, Makedonya, Roma, Arap, Haçlı ve Selçuklu egemenliklerinden sonra Adana Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Bir Efsane: Sümer ve Hitit kaynaklı bir efsaneye göre: Çok eski çağlarda Anadolu'da, Adonis adında yakışıklı bir yiğit varmış. Çevredeki, yöredeki bütün Kraliçeler, Kral kızları ona aşıkmış. Kraliçeler, uzun kavgalardan sonra kendi aralarında şöyle bir anlaşmaya varmışlar. Her hafta birimizin yanında kalsın. Gel görki, Adonis bunların birine daha çok tutkunmuş ve onun yanında daha çok kalmış. Öteki Kraliçeler bunu kıskanıp, söz birliği etmişler ve bir gün ormanda Adonis'le buluşma verip üstüne bir aslan saldırtmışlar aslanla boğuşan Adonis aslanı öldürmeyi başarmış ve kendisi de kasığından yaralanmış Adonis kanlar içinde can vermiş. Onu kurtarmak için koşan sevgilisi Kraliçe, Adonis'i kanlar içinde ve ölü bulunca saçını, başını yolmuş, ''Ah Adonis! Ah Adonis!'' diye ağlayıp dövünmüş, ayaklarının dibinde gözyaşlarının döküldüğü yerde çiçekler açmış. Sümerli ve Hititli kadınlar bu acıklı aşk öyküsünü unutmamış, açan çiçeklerin başında onlar da ''Ah Adonis'' diye ağlamışlar hep. İşte Adana sözü, bu iki sözcüğün zamanla kaynaşmasından doğmuş.

Adana şehri bugün sanayisi ve tarımı ile çok gelişmiş bir şehirdir. Adana diyince ilk akla gelen ''Adana kebap'' Dünya'ca ünlüdür. Adana karpuzu çok meşhurdur.

Kültür turizminde Adana şehri önemli potansiyele sahiptir. Turizm de görülmesi ve keşvedilmesi gerekilen modern bir kentimizdir.

Akdeniz Bölgesi Şehirleri

Bodrum İlçesi
Isparta Şehri
Hatay Antakya Şehri
Kahramanmaraş Şehri
İçel Mersin Şehri
Burdur Şehri
Hatay Antakya Şehri
Korkuteli İlçesi
İskenderun İlçesi
Tarsus İlçesi
Adana Şehri
0 Responses